Karbonat hem asit hem de bazdır. Karbonatlar hem hidroksitler gibi bazik hem de asitler gibi asidik özellik gösterirler. Bu nedenle, bir karbonatın davranışı, ne tür bir reaksiyon için kullanıldığına bağlı olarak değişebilir.
Karbonat, kimyasal formülü CO3 olan bir bileşiktir. Doğada birçok kaynakta bulunabilen karbonat, suda çözülebilen bir tuzdur. Karbonatın pH değeri 7,5 civarında ölçülür ve bu nedenle bir baz olarak kabul edilir.
Karbonat, suda çözündüğünde hidroksit iyonu verir. Bu, karbonatın baz olduğunun bir göstergesidir. Asitler hidrojen iyonu verirken, bazlar hidroksit iyonu verir. Karbonatın pH değeri de 7,5 civarında olduğundan, bir baz olduğu kesinlikle bilinir.
Karbonat ve sirke deneyi, karbonatın bir baz olduğunu kanıtlayan en bilinen deneydir. Karbonata sirke damlatıldığında, kabarcıklar oluşur ve köpürür. Sirkenin bir asit olduğu bilindiğine göre, bu tepkime karbonatın bir baz olduğunu gösterir.
Karbonatın pH değeri 7,5 civarında ölçülür. pH değeri, maddenin asit mi yoksa baz mı olduğunu belirlemek için kullanılan bir ölçüttür. pH değeri 7’den büyükse, madde bazdır. Karbonatın pH değeri 7,5 civarında olduğundan, bir baz olarak kabul edilir.
Karbonatın kullanım alanları oldukça geniştir. Kabartma tozu olarak kullanılması en yaygın kullanım şeklidir. Ayrıca, mikrop öldürücü, anti-bakteriyel özellikleri sayesinde temizlikte etkili bir rol oynar. Kumaşlardaki lekeleri çıkarmak, diş beyazlatmak, cilt güzelliği, kötü kokuları gidermek, gümüşleri parlatmak gibi birçok alanda kullanılabilir.