Dolar 32,5038 0.08%
Euro 34,7826 -0.12%
Gram Altın 2.496,86 0,50%
Çeyrek Altın 4.346,00 0,18%
Yarım Altın 8.852,00 -0,38%
Tam Altın 17.058,76 0,22%
Cumhuriyetimizin 100. yılı kutlu olsun
KALEMİNİN “YAZ” DEDİĞİ ŞADAN ÖĞRETMENİMİZ

KALEMİNİN “YAZ” DEDİĞİ ŞADAN ÖĞRETMENİMİZ

ABONE OL
13 Aralık 2019, 13:46:52

Onu tanıdığımızda 1966-1967’li yıllardı. Mavi kloş etekli bir elbisesiyle, omuzlarına dökülen sarı saçlarıyla okul bahçesinde yol alıp ana kapıdan içeri girdi. Beyaz bir çantası vardı elinde. Üç dört arkadaş havuz kenarında oturmuş zaman geçiriyorduk. İlgimizi çekmişti. Ufak tefekti. Merdivenleri ayak uçlarına basarak çıkması, kendinden emin adımları dikkatimizden de kaçmamıştı. Öğrenciydik. Tokat Öğretmen Okuluna yeni bir kız öğrenci geliyor diye mırıldandık.

O vakitler Cumartesi’leri de yarım gün okula devam ediliyordu. Ertesi gün hafta sonu nedeniyle bayrak törenimiz vardı. Okul müdürü Şakir İnandık beden eğitimi öğretmenimizi tanıtıyordu bizlere.

Ve tören komutuyla onun gür ve kendinden emin sesiyle de tanışıyorduk. Şaşırmıştık da tabi ki.

Böyle başlamıştı Şadan öğretmenimizle olan hikayemiz ve anılarımız.

Tokat Öğretmen Okulunun bilhassa kız öğrenciler açısından o zamanın şartlarında bir devrim, bir heyecan, bir farklılıktı Şadan öğretmen. Birçoklarımız için bir ideal ve rol modeldi.

Veliler için ise zor bir öğretmendi. Zira onun kuralları vardı asla vazgeçilmeyecek. Bu kurallara ya uyulacak, ya uyulacaktı. Onu aşmak mümkün olmayınca, tüm anne ve babalar onun istek ve dileklerine uymak durumunda kaldılar. İlginç olan şu ki; o anne ve babaların da gönlünde yer alarak bir iz bırakan oldu Şadan öğretmen.

Tokat onu ilk olarak 16 Mart Öğretmen Okullarının kuruluş yıl önümü kutlamalarında daha yakından tanıma fırsatı buldu. Kız öğrencilere olan özverili yakınlığı, velilere yakınlığa da dönüşünce Tokat Öğretmen Okulu Kız Jimnastik ekibi oluştu. Gösterilerdeki giysilerin özellik ve güzellikleriyle her kesimin beğenisini kazanan Şadan öğretmen elli yıl öncesinin Tokat’ında bir ilki gerçekleştiriyordu.

O, cesurca ve sevgi saygı kapsamında tabuları yıkmış, gönülleri kazanmıştı.

19 Mayıs Bayramı törenlerinde Tokat Öğretmen Okulu kız öğrencilerinden oluşan bir gösteri ekibinde Öğretmen Okullu olmanın farklılığını da kanıtlıyordu çevreye. Voleybol ve basketbolda kız takımlarıyla, atletizmde kızlı-erkekli öğrencileriyle başarıları kucaklıyordu.

DİKKAT!  ELİN ELİMDE OLSUN / KAPI KAPI DİLENEK”

Dediğim gibi Şadan öğretmen Tokat’ta birçok tabuları yıkmış, kız öğrencilerin yalnız öğretmenlik değil, örf, adet ve geleneklerimizi etik değerlere bağlı kalıp örselemeden spor dallarında da nasıl hayata geçirilebileceğini göstermiştir.

10 Kasım’larda izci giysileriyle Atatürk anıtının dört köşesine bizleri konuşlandırıp, gece yarısına kadar nöbet tuttuğumuz Sonbahar gecelerinde bizi bekleyen, gözetendi. Bayrak koşularının öğrencileriyle birlikte vazgeçilemeyen öncü kuvvetiydi.

“Daima dik yürüyün, ayak bilekleriniz adımlarınızı kontrol etsin. Sporun her dalında bilginiz olsun lakin ilgi duyduğunuz dalda kendinizi geliştirin” derdi.

“Bayramların tören geçişlerinde farklılığınız mutlaka hissedilmeli, görülmeli, ritimli uygun adım yürüyüşlerle insanlar sizi imrenerek izlemeli…” sözleri halâ kulaklarımdadır.

Şadan Öğretmen Tokat Öğretmen Okulunun atmış sekiz kuşağının bir ekolüydü. Onu çok sevdik ve seviyoruz halâ…

Kendisi Tokatlı değildi. Lâkin onlarca Tokatlıdan daha Tokatlı ve vefalıydı. O, Tokat’ımızın öz evladı, değerli Milletvekilimiz Ömer Dedeoğlu ile de hayatını birleştirmiş, Tokat gelini olmuştu.

Ve yöremizin örf, adet ve geleneklerini kanıksayarak günümüze kadar da yaşam biçiminde taşımaktadır.

Biz öğrencileri onu çok seviyoruz. Yılda iki, üç kez Tokat’a gelerek bizlerle kucaklaşır hep.

Geçtiğimiz günlerde de yine buradaydı. Buluştuk, söyleştik, dertleştik, anıları tazeledik. Necla Yaprak ablanın Peri konağından, Tokat Gazetesinin ofisine kadar uzandık. Ne de iyi ettik.

Elli yıl öncesinin güzelliklerini dolu dolu yaşadık.

Teşekkürler Şadan Öğretmenim, Tüm Tokat Öğretmen Okulu mezunu arkadaşlarım adına teşekkürler, sevgiler, saygılar.

Tekrardan buluşmak dileklerimle…

Esen Kalın…

Subscribe
Bildir
guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
View all comments

Tokat Nöbetçi Noterler

 

Tokat Nöbetçi Eczaneler

 

Tokat Bugün Vefat Edenler

 

Tokat Planlı Su Kesintileri

kingroyal meritking meritking giriş kingroyal giriş madridbet