Dolar 32,5038 0.08%
Euro 34,7826 -0.12%
Gram Altın 2.496,86 0,50%
Çeyrek Altın 4.346,00 0,18%
Yarım Altın 8.852,00 -0,38%
Tam Altın 17.058,76 0,22%
Cumhuriyetimizin 100. yılı kutlu olsun
KAFADAN ENGELLİ

KAFADAN ENGELLİ

ABONE OL
17 Eylül 2020, 09:34:33

Tokat gazetesine yazmaya başlayınca yazı işleri müdürü sevgili Fatih Kılıç’tan gündemi takip edebilmem için her gün bir gazete istedim. Gazete aksamadan bir süre geldi. Sonra sahiplerinin malî durumunu sarstığı gerekçesiyle aniden kesildi. Ama yazmayı yine de sürdürdüm. Çünkü derdim gazete, para, pul değil, okurlarıma ulaşabilmekti.

O yıllarda Umutcan Umut diye biri yazıyordu. Düzgün ve akıcı cümleleri, mantıklı açıklamaları, eşimle benim için aranan ve de vazgeçilmez bir yazardı. Gazeteyi alınca önce onu okurduk, beğeniyle… Acaba bu yazılar usta birinden mi alınıyor; yoksa yazar, takma adla mı yazıyordu?

Şimdi olduğu gibi gazetemiz yazarlarından birkaçını tanırım, diğerlerinin yazılarını okurum ama kendilerini tanımam. Ayrıntılı araştırma da yapmam. Bir gün Tokat Gazetesinin yemeğinde buluştuk. Patronlar, müdürler yazarlar konuştular. Bir delikanlı daha konuşmaya yeltenince. “Anlaşıldı, anlaşıldı” diye onu susturdular.

Sonradan öğrendim ki konuşamayan arkadaş Umutcan Umut’un ta kendisiymiş. İşitme engelli olduğu için konuşmasını istememişler. Umutcan Umut’un, Turan Yalçın olduğunu da neden sonra öğrendim.

O gün konuşturulmayan sevgili Turan Yalçın şimdi kitapları, üniversitelerdeki konferanslarıyla gümbür gümbür konuşuyor, yazıyor…

“Sen de Kafadan Engellisin” adlı kitabını görünce arka kapağında “Sensin Külüstür” yazan eski bir otomobili anımsadım. Turan Yalçın’ın, bu kitabında yürüme engelli, üniversite öğrencisi Hüseyin ile nasıl tanıştığı, Hatayi’nin “Önce kendi kendin tanı / Sonra ele nazar eyle” öğüdüne uyarak önce kendilerini yetiştirmek, sonra başka engellilere yardım etmek için yoğun çabaları anlatılıyor.

Bir firmada üst düzey yönetici olan Orhan Bey, Hüseyin’e sürekli kitaplar getirir. Okuduktan sonra üstünde fikir teatisi yaparlar. Öyküde o kadar kitap adı geçiyor ki bunları okumak bir yana adlarını saymak bile üniversite bitirmeye eştir, bence.

Hüseyin, kitabın adını nasıl bulduğunu anlatıyor. Bu ve buna benzer ilginç anekdotları okuyup düşünmek için bile adı geçen kitap, severek okunmaya değer.

DİKKAT!  BEN ADAMI YAZARIM

İşitme engelli olarak diğer kitapları gibi “Sen de Kafadan Engellisin” kitabını kütüphanelerimize kazandıran sevgili Turan Yalçın’ı tebrik ve teşekkürlerimle kutluyor, daha niceleri için Allah’tan kendisine fer kuvvet diliyorum… 16.09.2020

rasim canbolat.fw
Subscribe
Bildir
guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
View all comments

Tokat Nöbetçi Noterler

 

Tokat Nöbetçi Eczaneler

 

Tokat Bugün Vefat Edenler

 

Tokat Planlı Su Kesintileri

kingroyal meritking meritking giriş kingroyal giriş madridbet