Dolar 32,5668 0.13%
Euro 34,9906 -0.12%
Gram Altın 2.439,55 0,14%
Çeyrek Altın 4.124,00 0,05%
Yarım Altın 8.386,00 0,04%
Tam Altın 16.287,41 -0,04%
Cumhuriyetimizin 100. yılı kutlu olsun
KADIN KOOPERATİFÇİLİĞİ TÜRKİYE’YE ÖRNEK OLACAK

KADIN KOOPERATİFÇİLİĞİ TÜRKİYE’YE ÖRNEK OLACAK

ABONE OL
07 Aralık 2019, 11:22:26
Vali Balcı: “Türkiye'nin kadınlarına çığır açabilir yapacağımız iş.”

“Tokat’ın Gücü Kadının Gücü” projesi ile Tokat’ta kadın kooperatifçiliğin geliştirilmesi planlanıyor. Konuya dair dün Tokat Valiliği’nde bir toplantı yapıldı. Proje ile Tokat’ın yöresel ve el sanatları alanında faaliyet gösteren kadınlar için kooperatif kurulacak ve üretilen ürünlerin pazarlanmasına yönelik çalışmalar yapılacak. Yapılan çalışmanın gelişmesiyle birlikte Türkiye’ye örnek olması hedefleniyor.

Orta Karadeniz Kalkınma Ajansı 2019 yılı SODES Güdümlü projesi kapsamında Sanayi ve Teknoloji Bakanlığına sunulan ‘Kadının Gücü Tokat’ın Gücü’ projesi için çalışmalar devam ediyor. Bu amaçla planlanan kadın kooperatifçiliğin geliştirilmesi için de harekete geçildi. Tokat’ta ocak ayından itibaren kooperatiflerin oluşumu tamamlanacak ve oluşturulan projeler için gerekli girişimde bulunulacak. Tokat’ın yöresel ve el sanatları alanında faaliyet gösteren kadınlar için kurulacak kooperatiflerle üretilen ürünlerin pazarlanmasına yönelik çalışmalar yapılacak. Proje ile ilk başta 2 bin kadını üretime katma hedeflenirken, kadınların üretime yönelik oluşturdukları projeler için ortak paydaşlarla gerekli destekler sağlanacak. Kooperatiflerin Tokat Ticaret İl Müdürlüğü bünyesinde kurulması planlanıyor. Bu sayede tarımsal kalkınma faaliyetlerinden farklı olarak okuma-yazma, bilgisayar, girişimcilik, liderlik, mahalle anneliği, çevre düzenleme, halk sağlığı, kadın hakları ve yaşam kalitelerini iyileştirmeye yönelik programlar düzenlenecek. Sosyo-kültürel faaliyetler, tarımsal üretimlerle birlikte kadınlara yönelik diğer üretim materyalleri; dikiş, nakış, keçe yapımı, moda tasarımı, pasta, çikolata yapımı, süslemecilik gibi alanlar da çalışma konuları arasında yer alacak.

Tokat’ın yöresel ürünlerine göre kurulacak kooperatiflerle organik ve iyi tarımın uygulanması planlanırken, her köyde bir üretim merkezi kurulması da hedefleniyor. Proje ile Tokat’ın yöresel ürürlerinin markalaşması, kadınların da iş hayatına katılımları sağlanacak. Üretilen ürünler internet üzerinden oluşturulan ağlarda satılacak ve yöresel fuarlara da katılım imkanı sunulacak.

İLÇE TEMSİLCİLERİYLE TOPLANTI

Vali Dr. Ozan Balcı, Tokat ilinde kadın kooperatifçiliğinin geliştirilmesine yönelik olarak “Tokat’ın Gücü Kadının Gücü” projesi kapsamında yöresel gıda üretimi yapan kadınların ilçelerden temsilcileriyle bir araya geldi. Her ilçeden Tarım İlçe Müdürü ile birlikte gelen kadın katılımcılarla tek tek tanışan Vali Balcı, üretim alanları ve yaptıkları işlerle ilgili bilgiler aldı.

DİKKAT!  TURHAL TSO'DAN "ENFLASYONLA TOPYEKÛN MÜCADELE"YE DESTEK

Proje amacının Tokat’ın yöresel gıda ürünlerini pazarlayarak Tokat’ın ekonomisine katkı sağlamak ve Tokatlı kadınlara destek olmak olduğunu ifade eden Vali Dr. Ozan Balcı, “Bizim hanımefendilerimiz saygın hanımefendiler. Başarılı olacağınıza adım gibi inanıyorum. Hedefimizi öyle geliştireceğiz ki Türkiye’ye örnek olacak. Biz memleketi kalkındırmaya çalışıyoruz; üretime katkı, kadın yaşamına katkı sağlamayı planlıyoruz. ‘Ben bir şeyler yapmak istiyorum, üretmek istiyorum’ diyen bütün kadınları kapsayacak proje. Her iş kurulurken zorlu kurulur zaten ama pes etmeyenler, dirençli olanlar başarılı olur. O direnci göstermeniz lazım. Bu kooperatifleri bir bebek gibi düşünün. Belli bir aşamaya kadar biz size destek vereceğiz, daha sonra siz kendi ayaklarınız üzerinde duracaksınız; o kapasite var zaten sizde. Bu konuda çok destek vereceğiz size. Kooperatifi kurmakla bırakmayacağız olayı. İşte giderek büyüteceğiz. İnternet ortamında satış ağı oluşturacağız. Lojistiğini biz sağlayacağız. Bunu yaparken bir amacımız da köylerde küçük imalathaneler oluşturmak, onların ekipmanlarını da sağlayacağız. Bunları da büyüteceğiz zamanla, modern teknolojiyle donatacağız. Bunları kendi şirketimiz gibi yapacağız. Bu konuda devlet vatandaş el ele olacak. Biz sizin işinizi kolaylaştıran insanlar olacağız. Tarım adına otorite kadınlar olsun diyorum, Tokat’ta tarımı belirleyen kadınlar olsun. Tüm Türkiye’nin kadınlarına çığır açabilir yapacağımız iş. Yapacağınız iş sıradan bir iş değil; Türk kadınına destek, Türkiye’de bir üretim modeli olarak çığır açacak. Gıda anlamında Türkiye’ye çığır açtırırız inşallah. Kendinizi büyük bir işin parçası olarak görün, önemli bir iş yaptığınızı bilin. Memleketin, milletin işini kendi işiniz gibi görüp yapacaksınız. Biz sizin başarmanızı istiyoruz. Bizim mutluluğumuz hanımların üretmesi, başarması olur. Biz bir aile gibiyiz öyle düşünün, biz sizinle bir şirket kuruyoruz kısacası. Ben size inanıyorum, güveniyorum, siz de bize inanın güvenin. İşi sahiplenin, negatif propaganda istemiyorum, negatif konuşanları siz de almayın aranıza.” diye konuştu.

DİKKAT!  ASLAN GİBİ…

TKDK PROJELERE DESTEK VERECEK

Projenin destek paydaşlarından olan Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu Tokat İl Temsilcisi Fevzi Çiçek de kurum olarak tüm alanlarda destek verdiklerini belirterek, “Yerel ürünler dediğimiz tüm pekmez, reçel, turşu, erişteden tarhanaya unlu mamullerin yapımına kadar desteklerimiz mevcut. Ahşap işlemeciliğinden taş işlemeciliğine kadar bütün el sanatları, mantar yetiştiriciliği, seracılık gibi alanlarda da yerelde ve kırsalda yapılan tüm ürünlere makine ekipman alımı ve bunların gerekli inşaat yapımı işlerine desteklerimiz var. Projelerimizde hem kooperatiflere hem de kadınlara öncelik var.” dedi.

KATILIMCILAR

Toplantıya Vali Dr. Ozan Balcı başta olmak üzere Tokat Tarım ve Orman İl Müdürü Orhan Şahin, Ticaret İl Müdürü Ali Osman Sakar, TKDK İl Koordinatörü Fevzi Çiçek, OKA Tokat İl Koordinatörü Mehlika Dicle, Basın ve Halkla İlişkiler Müdürü Ebuzer Polat, İlçe Müdürleri yer aldılar. Kadın üreticiler, projeden duydukları memnuniyeti ileterek, Vali Balcı’ya teşekkürlerini sundu.

Subscribe
Bildir
guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
View all comments

Tokat Nöbetçi Noterler

 

Tokat Nöbetçi Eczaneler

 

Tokat Bugün Vefat Edenler

 

Tokat Planlı Su Kesintileri

kingroyal meritking meritking giriş kingroyal giriş madridbet