Dolar 18,7800 0.36%
Euro 20,1575 1.2%
Gram Altın 1.188,86 0,12%
Çeyrek Altın 1.990,00 0,10%
Bitcoin 536928 -0.05167%
Ethereum 34338 2.16497%
Yarım Altın 3.981,00 0,13%
Tam Altın 7.929,57 -0,66%
İzdüşüm Alanı Nedir? Nasıl Bulunur? Tüm Detaylar

İzdüşüm Alanı Nedir? Nasıl Bulunur? Tüm Detaylar

ABONE OL
11 Mart 2023, 14:43:04


Projeksiyon alanı, dünya yüzeyindeki çöküntüler, yükseklikler ve engeller gibi tüm özelliklerin düz olduğu varsayılarak alanın hesaplanmasını ifade eder. Örneğin, geniş arazi alanlarına sahip ülkeler daha büyük bir projeksiyon alanına sahiptir.

Buna karşılık, gerçek alan hesaplamalarında, yüzey alanı hesaplanırken dağlar, platolar ve vadiler gibi tüm şekiller dikkate alınır. Projeksiyon alanı hesabında yükseklikler, engeller ve çöküntüler düz kabul edilir. Gerçek alan hesaplamalarında tüm özellikler dikkate alınır.

Projeksiyon Alanı Nasıl Hesaplanır?

Projeksiyon alanını hesaplamak için, tüm düz olmayan alanlar gerçek alandan çıkarılmalıdır. Bu hesaplama için izdüşüm alanı formül yöntemi kullanılır.

“İzdüşüm Alanı = Ölçek (Payda) x Harita Üzerindeki Alan” formülü kullanılır. Örneğin 1/5000 ölçekli bir haritada izdüşüm kesitinin kapladığı 20 cm²’lik alanın km² olarak karşılığı nedir? Çözüm için Projeksiyon Alanı = Ölçek (Payda)² x Harita Üzerindeki Alan formülünü kullanmanız gerekmektedir.

Projeksiyon = (5000)² x 20 = 26 x 10⁶ x 20 = 5 x 10 cm² = 0,05 km² bu şekilde yapılır.

Projeksiyon Alanını Ne Etkiler?

Projeksiyon alanı engebeli alanlarda artarken düz veya hiç olmayan alanlarda azalır. Bunun nedeni, gerçek alan hesaplanırken dağlar, vadiler ve engebeli alanlar dikkate alınırken, projeksiyon alanı hesabında alanın tamamının düz kabul edilmesidir.

Projeksiyon alanı ekvatordan kutuplara doğru meridyenlere bağlı ise azalma gözlenir. Kutuplardan ekvatora doğru gidilecek olursa 0-10 meridyenleri arasında bölgede artış gözlenir.

Projeksiyon Alanı Minimum nerede?

Projeksiyon alanının minimum olduğu yer ise Mısır, Suudi Arabistan ve Hollanda olarak biliniyor. Türkiye’de ise farkın en az olduğu bölge Marmara bölgesi olarak biliniyor. Yer şekillerinin engebeli olmadığı ya da az engebeli olduğu yerlerde izdüşüm oranı düşüktür. Türkiye’nin kapladığı alan, göller, adalar ve kapsadığı alanlar da dahil olmak üzere 814.578 km² olarak bilinmektedir.

Türkiye’nin oluşturduğu projeksiyon alanı 783.562 km² olarak hesaplanmıştır. Bu iki hesaplama arasındaki temel fark, dağların, yaylaların, tepelerin ve engebelerin alanıdır. Bu iki hesabın bize verdiği bilgi yer şekilleri hakkındadır.

Projeksiyon Alanı Nerelerde Büyük?

Türkiye, İsviçre, Afganistan, Çin ve Hindistan’ın belirli bölgeleri projeksiyon alanının yüksek olduğu yerler olarak biliniyor. Türkiye’de özellikle Doğu Anadolu bölgesinde yüksek olduğu bilinmektedir. Orta Anadolu’daki kısmen engebeli alan daha yüksektir. Türkiye’nin gerçek alanı ile projeksiyon alanı arasındaki fark 34.002 km² olarak hesaplanmıştır.

Projeksiyon Alanı Ekvatordan Kutuplara Nasıl Gelişir?

Ekvator bölgesinden kutup bölgelerine doğru gidildikçe izdüşüm alanı meridyenlere bağımlı kalarak azalır. 0 ile 10 meridyenleri arasında kutuplara doğru gidildikçe azalma gözlenir. Kısacası meridyenlere bağlı kalarak ekvatordan kutuplara doğru gidildikçe azalma meydana gelir. 2 meridyen arasındaki mesafe enlemlere göre değişir.

Gerçek alan hesaplamalarında dünya yüzeyindeki tüm özellikler dikkate alınarak yüzey alanı hesaplanırken, izdüşüm alanı hesaplamalarında tüm özelliklerin düz olduğu varsayılır. Projeksiyon alanı hesaplamaları, haritalama veya şehir planlama gibi belirli amaçlar için kullanışlıdır.

Subscribe
Bildir
guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
View all comments