II. SOSYAL BİLİMLER KONGRESİ İLE DÜNYAYA MESAJ VERİLDİ
“KUDÜS, MÜSLÜMANLARINDIR VE ÖZGÜRDÜR! İŞGALİ TANIMIYORUZ!”
Ali Bal, Kudüs’te düzenlenen II. Uluslararası Sosyal Bilimler Kongresi’ne katıldı.
Gazi Üniversitesi, El-Kudüs Üniversitesi ve TurkishStudies dergisinin işbirliğinde düzenlenen Incsos 2018- II. Uluslararası Sosyal Bilimler Kongresi 23-25 Mart 2018 tarihlerinde Kudüs’te yapıldı. On farklı ülkeden 700 bilim insanın katıldığı 450 bildirinin sunulduğu II. Uluslararası Sosyal Bilimler Kongresi’ne yazar Ali Bal da katılarak bildiri sundu. Kongre’ye davet edilmekten ve bildirisinin kabulünden dolayı çok mutlu olduğunu ifade eden Bal, gazetemize açıklamalarda bulundu.
Bal, yaptığı konuşmada, “Üç semavi dinin burada mazisi ve tarihi mabetleri vardır. Aynı zamanda peygamberler şehridir Kudüs. Hz. Muhammed’in (s.a.v.) miraç mucizesinin gerçekleştiği mübarek beldedir. Aynı zamanda Müslümanlar için Mescid-i Haram ve Mescid-i Nebevi’den sonra fazileti bakımından üçüncü büyük mescit olarak kabul edilen Mescid-i Aksa’ya sahiplik eden kutsal bir mekândır” dedi.
Osmanlı Devleti’nin, Kudüs’te 400 yıl hüküm sürdüğünü belirten Bal, “Kanuni Sultan Süleyman, IV. Murat, Sultan Abdülmecid, Sultan Abdülaziz ve II. Abdülhamid Kudüs-i Şerif için pek çok hizmette bulunur. Sadece Kanuni Sultan Süleyman’ı örnek verecek olursam, şehrin surlarını yeniletir; Kubbetüs’s-Sahra’nın yer döşemesini, Kudüs kalesini, Mescid-i Aksa’nın surlarını ve kapılarını restore ettirir. Şehrin imarı için 40 milyon akçe vakfeder. Kudüs’te yaptırdığı eserlerden sadece çeşmelerin sayısı 18’dir.” İfadelerini kullandı.
Kudüs’te sadece bilimsel bir toplantı yapılmadığını aynı zamanda Filistin’de bulunan kutsal mekânların da gezildiğini ifade eden Bal, açıklamasında şu ifadelere de yer verdi:
“Peygamberler diyârı olan Kudüs’te binlerce yıllık peygamberler kokusunu alıyorsunuz. Ayrı bir manevî hava. Kudüs’te şunu da gördük: İşgalci İsrail, Kudüs’ü utanç duvarlarıyla bölmüş. Bizleri ne duvarlar ne bombalar ayırır! Çünkü Kudüs bizim kalbimizdir, kalbimizi ise imanımız güçlü kılıyor. Her Müslüman imkânı ölçüsünde ama mutlaka Kudüs’ü görmelidir.”
Filistin Yükseköğretim ve Eğitim Bakanı Sabri Saidam, Mescid-i Aksa Vakfı Başkanı Şeyh Abdül Azim Selhab ve Kudüs Üniversitesi Öğrenci İşleri Dekanı Dr. Abdul Raouf ile de tanışma imkânımız oldu. Kongre’de konuşma yapan Kudüslü yetkililerin ortak görüşü Filistin ve Türkiye arasında kan ve ortak tarih bağının olduğu yönünde idi. Filistinli araştırmacı Dr. Yusuf Natasha’nın şu ifadesi de dikkat çekiciydi:
“Osmanlı buralardan ayrıldıktan sonra Filistin’de huzur kalmadı!”
II. Sosyal Bilimler Kongresi ile dünyaya bir mesaj verdik:
“Kudüs, Müslümanlarındır ve özgürdür! İşgali tanımıyoruz!”
Kudüs’te böyle bir zamanda birçok zorluğun üstesinden gelerek uluslararası bir kongrenin yapılmasını sağlayan Gazi Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İbrahim Uslan’a, bu fikrin sahibi Gazi Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet Dursun Erdem’e, Genel Koordinatör Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Özcan Güngör’e teşekkür ediyorum.