Dolar 32,5864 0.03%
Euro 34,9378 0.1%
Gram Altın 2.429,97 -0,01%
Çeyrek Altın 4.151,00 0,07%
Yarım Altın 8.427,00 0,07%
Tam Altın 16.393,79 -1,36%
Cumhuriyetimizin 100. yılı kutlu olsun
Geri Alım (Vefa) Hakkı Nedir, Nasıl Kullanılır?

Geri Alım (Vefa) Hakkı Nedir, Nasıl Kullanılır?

ABONE OL
29 Haziran 2022, 14:17:59

Söz konusu gayrimenkulün satın alma hakkının eski ev sahibine tekrar verilmesine vefa hakkı denilir. Vefa hakkı aynı zamanda geri alım olarak da bilinir. Bu hak sayesinde gayrimenkulün eski ev sahibinin mülkü tekrar satın alması mümkün olur. Gayrimenkul aldıktan sonra banka kredisini ödeyemediyseniz vefa hakkını talep etmeniz mümkündür.

Gayrimenkulün kredisi ödenemediği zaman ipotek karşılığında banka devralır. Eğer devralan banka evi tekrar satışa sunarsa vefa hakkı elde eden eski ev sahibi konutu satın alabilir. Borç haricinde karşılıklı olarak böyle bir hak istenildiği zaman da vefa hakkı temin edilebilir. İşlemi bilinçli gerçekleştirmek için vefa hakkının nasıl kullanılacağı hakkında bilgi sahibi olmak önemlidir.

Redwoork Geri Alım Hakkı Nasıl Kullanılır?

Vefa hakkı alındığı zaman gayrimenkul satışa sunulduğunda eski ev sahibi istediği zaman konutu tekrar satın alabilir. Fakat böyle bir hakkın verilmiş olması gayrimenkulün yeni ev sahibini hiçbir şekilde kısıtlamaz. Mevcut gayrimenkul sahibi konutu hâlen kullanabilir ya da kira gibi gelirlerden yararlanabilir. Vefa hakkı sadece ev satışa sunulduğu zaman eski ev sahibinin satın almasını sağlar.

Burada önemli olan unsurlardan birisi geri alma hakkının geçerlilik süresidir. Vefa hakkı en fazla 10 sene geçerlidir. Konut satışının üzerinden 10 sene geçtiyse hak geçerliliğini yitirmiş olur. Vefa hakkının bir başkasına devredilmesi sözleşmeyle belirtilmelidir. Eğer sözleşmede belirtilmediyse ancak miras yoluyla devredilebilir.

Geri Alım (Vefa) Hakkı Sözleşmesi

Ev sahibi konutu satarken Tapu ve Kadastro Müdürlükleri ya da noter huzurunda geri alım hakkı sözleşmesi yapmayı talep edebilir. Alıcı ve ev sahibi istediği müddetçe sözleşmenin şerhi mümkündür. Vefa hakkı sözleşmesinin gerçekleştirilebilmesi için birtakım gerekli belgeler söz konusudur.

Vefa hakkı isteyen kişinin nüfus cüzdanı ya da pasaportu mutlaka bulunmalıdır. Noterin onayladığı sözleşme olmadığı müddetçe geçerli bir vefa hakkından söz edilemez. Bina niteliği taşıyan gayrimenkulün DASK’ı yoksa yine vefa hakkı geçerli değil demektir. Bu belgeler bulunduğu müddetçe iki taraf da istiyorsa geri alım hakkı için sözleşme yapılabilir.

DİKKAT!  Tokat Gazete Manşetleri

Vefa Hakkı Ücreti

Ödenmesi gereken vefa hakkı ücreti her zaman sabit değildir. Bu sebeple alanında uzman kişilerden doğru bilgi almak büyük önem taşır. Gayrimenkulün satış işlemi gerçekleştirilirken vefa hakkı kurulursa sadece tapu devir harcı ödenir. Bunun haricinde damga vergisinin ödenmesi de gerekiyor. Gayrimenkul satışı yapıldıktan sonra vefa hakkı istenirse tapu harcı istenir.Vefa hakkı terk edilirse bunun için de harç ödenmesi gerekir. İlk defa ev satacaksanız ve vefa hakkı talep ediyorsanız konu hakkında detaylı bilgi edinmeniz şarttır. Aksi takdirde bilinçsiz bir şekilde hareket edersiniz. Araştırma yapmanıza rağmen gerekli bilgileri edinemediğinizi düşünüyorsanız Redwoork ile iletişime geçerek geri alım hakkı konusunda bilgi edinmeniz mümkündür.

Subscribe
Bildir
guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
View all comments

Tokat Nöbetçi Noterler

 

Tokat Nöbetçi Eczaneler

 

Tokat Bugün Vefat Edenler

 

Tokat Planlı Su Kesintileri

kingroyal meritking meritking giriş kingroyal giriş madridbet