Tokat’ın Erbaa ilçesinden geçen D-100 karayolunu bypass ederek alternatif bir güzergah ortaya çıkaracak Gerede-Gürbulak Otoyolu projesinde Çevresel Etki Raporu (ÇED) raporuna nihai onay verildi.
Türkiye’yi batıdan doğuya bağlayan, Gerede’den başlayarak yaklaşık 1200 km.lik otoyolla İran sınır kapısı olan Gürbulak’a ulaştıran Gerede-Gürbulak Otoyolunda artık son aşamaya gelindi. Projenin Çevresel Etki Raporu (ÇED) raporuna nihai onay verildi. Karayolları Genel Müdürlüğü tarafından Amasya, Tokat, Sivas ve ilçelerinin sınırları içerisinde yer alan Merzifon-Gürbulak Otoyolu’nun Merzifon-Koyulhisar arasının yapımı ve işletilmesi için geriye sadece ihalenin yapılıp yol için çalışmaların başlaması kaldı.
Erbaa ilçesi batı ile doğu arasında kara taşımacılığında kullanılan D-100 karayolunun geçtiği bir şehir olması sebebiyle bu yoldan ticari olarak büyük fayda sağlıyor. Erbaa, Taşova, Niksar, Reşadiye ilçeleri Gerede – Gürbulak Otoyolu projesiyle bu önemli yolun sağladığı ekonomik katkıyı kaybetme riskiyle karşı karşıya.
Merzifon-Gürbulak Otoyolu (Merzifon-Koyulhisar arası) Projesi KGM tarafından Yap-İşlet-Devret modeli ile gerçekleştirilecek. Ülkemizin, kuzey-güney ile doğu-batı ekseninde otoyol ağları ile örülmesinin bir parçası olan Merzifon-Gürbulak Otoyolu 4 kesime ayrılırken Merzifon-Koyulhisar arası bu 4 kesimin birinci kısmını ifade ediyor. Yapılacak otoyol şuanda İran sınırından başlayıp Geredeye kadar uzanan D-100 karayolunun Amasya, Erbaa, Niksar, Reşadiye bölümünü bir anlamda bypass ederek yolu Amasya, Turhal, Tokat Merkez, Almus ve oradan da Koyulhisar’a kadar ulaştıracak bir dizi çalışmayı kapsıyor.
Otoyol projesi kapsamında; 46 viyadük, 14 köprü, 30 tünel, 38 altgeçit, 21 üstgeçit, 202 menfez ve 7 kavşak inşa edilecek. Ayrıca 10 servis alanı kurulacak. Otoyola ilave olarak 6 bağlantı yolu ilave edilecek. Yapılacak tünellerin uzunlukları bile belirlenmiş durumda. Tokat sınırlarında yapılacak tünellerin en kısası 304 metre en uzunları ise 3091, 3710 ve 4048 metre uzunluğunda 30 tünelden oluşuyor. Tokat, Sivas arasına ise 7 kilometre uzunluğunda bir tünelin yapılması öngörülüyor.
28 Eylül 2019’da onaylanan ÇED raporuyla birlikte Gerede – Gürbulak Otoyolu projesinde artık son aşamaya gelindi. KGM’nin proje için ihale tarihini açıklaması bekleniyor. Projeye ilişkin hazırlanan 1874 sayfalık ÇED raporu proje için yapılan çalışmalara ışık tutuyor. Projenin Erbaa’dan geçmemesinin sebebi ise bölgedeki Kelkit Çayı ve üzerinde kurulu Hidro Elektrik Santralleri (HES) sebebiyle yaşanabilecek olası heyelanlar olarak gösteriliyor.
Proje geçtiğimiz günlerde sosyal medyada gündem oldu. Erbaa’da birçok vatandaş projenin bu haliyle Erbaa’ya zarar vereceği ekonomisini olumsuz etkileyeceğine yönelik paylaşımlarla siyasetçileri ve STK’ları konuya ilişkin çalışma yapmaya davet etti. Ancak görünen o ki proje şu aşamadan sonra artık geri dönüşü olmayan bir yola girmiş olabilir.