Tokat Gazetesi Haberler Gerçek Sanayiciye Yer Yok: Tokat OSB’de Depo ve Kaçak Yapı Tartışması Büyüyor

Gerçek Sanayiciye Yer Yok: Tokat OSB’de Depo ve Kaçak Yapı Tartışması Büyüyor

TOKAT OSB’DE SKANDAL İDDİALAR!

Depo Cenneti Mi, Sanayi Bölgesi Mi?

Gerçek Sanayici Yatırım Yapamıyor, Rantçılar Kazanıyor!

Tokat Organize Sanayi Bölgesi’nde (OSB) yaşanan gelişmeler, kamuoyunu ciddi şekilde endişelendirmeye devam ediyor. Sanayi yatırımlarıyla Tokat’ın kalkınması hedeflenirken, OSB’nin büyük bir kısmının üretim dışı faaliyetlere, rant odaklı kullanımlara ve yüksek kira getirisi beklentilerine teslim olduğu yönündeki iddialar gündeme bomba gibi düştü.

VALİ KÖKLÜ’YE SORULAR: SESSİZLİK NEDEN?

Tokat OSB Müteşebbis Heyet Başkanı olan Tokat Valisi Numan Hatipoğlu Köklü’ye yöneltilen sorular şu ana kadar cevapsız. OSB’de %70 ( parsel bazında % 81,49 yüz ölçümü bakımndan % 57,85 yaklaşık ) oranında alanların depo olarak kullanıldığı, ruhsatsız işletmelerin faaliyet gösterdiği ve bazı şahısların çok sayıda parseli rant aracı haline getirdiği öne sürülüyor.

Vali Köklü’ye şu sorular yöneltiyoruz:

  • Tokat OSB’de gayri resmi emlakçılar ve işletmeciler eliyle yapılan rant düzenine karşı ne gibi adımlar atılacak?
  • Gerçek sanayiciler yer bulamazken, parsel sahiplerinin onlarca tesisi kiralaması nasıl mümkün oluyor?
  • Yapılan denetimlere rağmen neden bu işletmelere yaptırım uygulanmıyor?
  • 17 Şubat 2023 tarihinde Tokat OSB Yönetim Kurulu Başkanlığı’na iletilen konular için hukuki süreç başlatıldı mı?
  • Parsel parsel elde edip kiraya vererek haksız gelir elde edenlere karşı hangi yasal işlem başlatıldı?
  • OSB Bölgesinde özel kolejlerin yapılanmasına hangi kriterler yalan-yanlış beyanlar verilerek işletme hakkı kazandı?
  • OSB Mesleki eğitim branşındakiler haricinde okul bulunması yasal mı?

TOKAT OSB’DE RANT GERÇEK SANAYİYİ BOĞUYOR!

Bakış Gazetesi’nin elde ettiği bilgilere göre, 154 işletmenin bulunduğu bölgede sadece 25 işletme sanayi ruhsatına sahip. Geri kalan büyük çoğunluk ise işyerlerini üretim dışı amaçlarla kullanıyor. Yüksek kira ve devir bedelleri, üretim yapmak isteyen gerçek sanayicilerin önünde ciddi bir engel oluşturuyor.

KİMLER KAZANIYOR?

İddialara göre, bazı isimler OSB içerisinde onlarca tesisi ellerinde bulunduruyor. Bazı işyerleri yasal üretim faaliyeti yerine, depo olarak veya ruhsatsız şekilde kiraya veriliyor. OSB’nin asıl amacı olan üretim, istihdam ve ihracat bu rant düzeni içinde yok sayılıyor.

Örnek Vakalar ve İşlemler

  • Sabri Dökülen: Sabri Dökülen’e ait iki ve yetkilisi olduğu Maksutoğlu Tekstil San. Tic. A.Ş.’ye ait bir olmak üzere toplamda üç sanayi parseli bulunmaktadır. Bu parsellerde usulsüz kiralama işlemleri tespit edilmiş ve bu işlemlerin yasal hale getirilmesi için 30 Kasım 2022 tarihinde uyarı yazısı gönderilmiştir.
  • Halis Akın: Halis Akın’ın yetkilisi olduğu Tokat Akın Mobilya Pvc. İnş. Nak. San. Tic. Ltd. Şti.’ne ait bir sanayi parseli bulunmaktadır. Bu parselde sadece Erfa Konfeksiyon Tekstil San. Tic. Ltd. Şti.’ye ruhsat düzenlenmiştir. Diğer kiralamaların yasal hale getirilmesi için 22 Nisan 2019 tarihinde uyarı yazısı gönderilmiştir.

OSB Yönetim Kurulu’na İletilen Uyarılar

Tokat OSB Yönetim Kurulu’na, sanayi parsellerinde yer alabilecek katılımcı ve kiracıların, OSB’nin kuruluş amacına ve dokusuna uygun olarak üretim odaklı faaliyet göstermeleri gerektiği hatırlatılmıştır. Kiralamaların ise OSB Uygulama Yönetmeliği’nin 63. maddesi çerçevesinde yapılması gerektiği vurgulanmıştır. Sanayi olarak sınıflandırılmayan, üretim faaliyeti harici işlemler yürüten tesislerin sanayi parsellerinde kurulmasının yasak olduğu belirtilmiş ve işyeri açma ve çalışma ruhsatı almadan faaliyet gösteren iş yerlerinin faaliyetten men edilmesi gerektiği ifade edilmiştir.

17 Şubat 2023 tarihinde Tokat OSB Yönetim Kurulu Başkanlığı’na iletilen yazıda, mevzuata uygun olmayan iş ve işlemlerden dolayı hukuki sorumlulukların doğabileceği konusunda uyarıda bulunulmuştur. OSB tüzel kişiliğinin yetki ve sorumluluğunda olan bu hususların titizlikle takip edilmesi gerektiği vurgulanmıştır.

Bu kapsamlı bilgiler, Tokat Organize Sanayi Bölgesi’nin düzenli ve yasal bir şekilde işletilmesi için alınan önlemleri ve yapılan denetimleri gözler önüne sermektedir. Bölgedeki sanayi faaliyetlerinin daha şeffaf ve düzenli bir şekilde yürütülmesi amacıyla yapılan bu çalışmalar, sanayi parsellerinde yer alacak katılımcı ve kiracıların da belirlenen kurallar çerçevesinde hareket etmelerini sağlamayı amaçlamaktadır.

YÖNETMELİĞE AYKIRI DEPO KULLANIMI

OSB Uygulama Yönetmeliği açık: Sanayi parsellerinde üretim yapılmalı, depo ve ticari faaliyet alanı olarak kullanılması yasak. Ancak Tokat OSB’de meyve-sebze deposundan, hayvancılığa, hatta villa yapımına kadar pek çok amaç dışı kullanım göze çarpıyor.

RUHSATSIZ FAALİYETLERE NE OLDU?

OSB Müdürlüğü, 2019 ve 2022 yıllarında bazı firmalara resmi uyarı yazıları göndermişti. Ancak aradan geçen zamana rağmen uygulanan bir yaptırım ya da kapatma kararı olup olmadığı kamuoyuyla paylaşılmadı. Aksine, raporlar sümen altı edilmiş gibi görünüyor.

60 MİLYON TL’LİK KAMU ZARARI MI?

En çarpıcı iddialardan biri ise Milli Eğitim Bakanlığı’na meslek lisesi yapılması için ayrılan 40 bin metrekarelik arsanın özel bir firmaya verilmesi. Bu alanın gelişigüzel kazı çalışmalarıyla heyelana uğradığı ve OSB yönetiminin hiçbir ihale yapmadan 60 milyon TL’lik işi Tokat Valiliği binasını yapan firmaya verdiği iddia ediliyor.

DAHA ÖNEMLİSİ BU ÇALIŞMA osb nin genelini bağlıyorsa ne ala ama sadece bir firmanın hatalı yaptığı kazının bedeli ödeniyor ve OSB SADCEE O FİRMANIN ARSASINI KURTARMAK İÇİN SADECE O PARSELİN KIYISINA YAPIYORSA BU İŞİ İŞTE OZAMAN ETİK OLMAZ) Daha Önce Heyelan

İşin 35 milyon TL’ye taşerona devredildiği söyleniyor. Eğer doğruysa, bu durum yaklaşık 25 milyon TL kamu zararına yol açtı.

CEVAP BEKLEYEN SORULAR

  1. Milli Eğitim’e tahsisli 40 DÖNÜMLÜK MÜSİAD tokat şubesi eliyle MESLEK LİSESİ YAPILACAK OLAN arsa hangi firmaya verildi?
  2. 60 milyonluk iş neden ihalesiz, duyurusuz verildi? İŞE BAŞLAMADAN METRAJ KEŞİF ÇALIŞMASI YAPILDIMI
  3. Taşeron devirleri denetlendi mi ?( YÜKLENİCİNİN İŞİ ALT YÜKLENİCİYE VEREBİLMESİ İÇİN İLK SÖZLEŞMEYE DEVİR EDEBİLİR MADDESİ KONULDU MU?)
  4. Valilik binasını yapan firmaya ayrıcalık mı tanındı?( VALİLİK İNŞAATININ SÖZLEŞME BEDELİ İLE YAPIMININ YÜKLENİCİ FİRMAYI ZARARA ETTİRECEĞİ İDDİASIYLA O FİRMAYA GEL SEN ZARARINI OSB DEN VERECEĞİMİZ İŞ İLE TELAFİ EDERSİN GARANTİSİ VERİLDİ Mİ?)
  5. OSB yatırımcılarının kendi altyapı ( her bir sanayi kuruluşu imzaladığı arsa tahsis sözleşmesinde arsayla ilgili tüm tedbirlerin kazı dolgu işlerinin OSB den hiçbir yardım almadan kendi uhdesinde gerçekleştirmek zorunda olduğu ve bunu taahhüt etmesine rağmen ) sorumluluğu neden göz ardı edildi?
  6. İşletme ( işyeri açma ve çalışma ruhsatı doğru ad bu )ruhsatı olmayan işletmeler gayri yasal faaliyetlerinden men edildi mi?
  7. Maliye buradaki vergi kiralama stopaj ilişkilerinden doğrudan haberdar edildi mi hangi arsa sahibinin kaç kiracıdan aylık ne kadar gayri kayıt dışı kazanç elde ettiğine dair bilgilendirme ?
  8. Özel villalar, ikamet amaçlı konutlar meyve bahçelerinin iptali için ne gibi işlem başlatıldı? (Binasının arkasına yada ana binasına kaçak ruhsatsız büyük binalar eklenti yapanlar ve buraları kiralayanlar dahil)
  9. Sabri Dökülen ve parsellerini kiraya veren DİĞER ARSA SAHİPLERİ hakkında hangi yasal / idari işlem başlatıldı?

BAKANLIK NEREDE?

Tüm bu gelişmeler ışığında, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nın Tokat OSB’deki bu çarpıklıkları incelemesi bekleniyor. Bölgedeki sanayi parsellerinin üretim amacı dışında kullanılmasına izin veren zihniyetin, Tokat’ın kalkınmasını nasıl engellediği gün gibi ortada.

KAMUOYU ADINA TAKİPÇİSİYİZ!

Bakış Gazetesi olarak soruyoruz:

  • Tokat OSB bir üretim merkezi mi olacak, yoksa depo ve rant alanı mı kalacak?
  • Gerçek yatırımcının önü ne zaman açılacak?
  • 60 milyon TL’lik kamu kaynağının hesabı ne zaman verilecek?

Halk adına şeffaflık, açıklık ve hesap sorulabilirlik talep ediyoruz!

Tokat için üretim zamanı!

Rant düzenine artık dur denilmeli!

Tokat Gazetesi