Dolar 32,5984 0.25%
Euro 34,7859 0.33%
Gram Altın 2.409,76 -0,95%
Çeyrek Altın 4.118,00 -1,84%
Yarım Altın 8.360,00 -2,44%
Tam Altın 16.324,72 -1,77%
Cumhuriyetimizin 100. yılı kutlu olsun
Tokat Taşhan Tarihi, Nerede?

Tokat Taşhan Tarihi, Nerede?

ABONE OL
13 Ocak 2023, 01:06:02

Tokat Taşhan hakkında merak edilenler, nerede olduğu, tüm tarihi bilgileri bu haberimizde.

Taşhan, Anadolu’da en büyük şehir hanlarından biri olarak bilinir. 1626-1632 yılları arasında inşa edilmiş bir Osmanlı eseridir ve Gaziosmanpaşa Bulvarı üzerinde yer almaktadır. Dikdörtgen planlı, açık avlulu, iki katlı bir yapıdır. İçeride dış dükkanların bulunduğu kuzey ve doğu yönünde revaksız işyerleri, güney ve batı yönünde ise önünde revak bulunan dükkanlar yer almaktadır. İçeride 76, dışarıda 103 mekan bulunmaktadır. Giriş koridoru sonunda ikinci katın merdivenleriyle çıkılabilir. İkinci katta bütün odalar revaka açılmaktadır. Girişin üstünde kubbeli bir mekan vardır ve bu mekan konsollar üzerinde dışa taşmaktadır. Odalarda birer pencere, ocak ve niş bulunmaktadır.

tokat tashan tarihi nerede3
Tür:Han
Nasıl Gidilir:GOP Bulvarı üzerinde bulunmaktadır. Tokat Valiliği’ne yakın mesafededir. Kabei Mescid Mahallesi’nde bulunmaktadır.
Turizm Türü:Kültür Turizmi
Adres:Gaziosmanpaşa Bulvarı TOKAT/MERKEZ

Tokat haberlerine göz attınız mı?

Tokat Taşhan’ın Tarihi

tokat tashan tarihi nerede2

Taşhan, Tokat tarihi kent merkezi içinde yer alan, 17. yüzyılda inşa edilmiş Osmanlı eseri bir yapıdır. Gaziosmanpaşa Bulvarı üzerindedir ve Türkiye’nin en güzel pansiyonlarından biri olarak bilinir. Anadolu’nun en büyük şehir hanlarından biridir ve kuzey-güney konumunda, kesme taş ve tuğladan dikdörtgen planlı, açık avlulu, iki katlı bir yapıdır. Kuzey ve doğu yönlerde içeride açık hava dükkânları bulunan kapısız dükkânlar, güney ve batı yönlerde ise kapısız dükkânlar yer almaktadır. İkinci kata giriş, giriş koridorunun sonunda sağda ve solda yer almaktadır. İkinci katta, tüm odalar salona açılmaktadır ve girişin üzerinde konsollardan çıkıntı yapan kubbeli bir mekan vardır. Her odada dışarıya açılan birer pencere, şömine ve niş bulunmaktadır.

Taşhan, 17. yüzyılda inşa edilmiş Osmanlı eseri bir yapıdır ve Tokat tarihi kent merkezi içinde yer almaktadır. Günümüzde, 112 odalı yapının avlusu çay bahçesi olarak kullanılmakta ve odalar el sanatları dükkanları ve atölyeler olarak kullanılmaktadır. 1600’lü yılların ortalarından itibaren Tokat voyvodalık olmuş ve voyvodalar tarafından şehre kazandırılan eserlerden biri olduğu için Taşhan “Voyvoda Han” olarak da adlandırılır. Hanın avlusunda üzerindeki figür ve motiflerle işlenmiş bir çeşme bulunmaktadır ve çeşmenin 19. yüzyılda veya daha geç inşa edildiği düşünülür. 1939 depreminden sonra doğu yönündeki revak tonozları ve avlu sundurmalarının bir bölümü yıkıldı ve Han 1997-2007 arasında kapalı, şehirden kopuk bir dönem geçirdi. 1998 yılında otel yapılmak üzere ihale edilmiş ancak Vakıflar Genel Müdürlüğü’nün girişimiyle iptal edilmiştir. 2007 yılında yapılan restorasyon ile orijinal haline getirilmiş ve yeni bir işlevle kullanılmaya başlanmıştır. 76 adet açık ve kapalı olmak üzere toplam 103 adet etkinlik mekanı bulunmaktadır.

Taşhan Tokat

Taşhan, Anadolu’da en büyük şehir hanlarından biri olarak bilinir. 1626-1632 yılları arasında inşa edilmiş bir Osmanlı eseridir

tokat tashan tarihi nerede
Subscribe
Bildir
guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
View all comments

Tokat Nöbetçi Noterler

 

Tokat Nöbetçi Eczaneler

 

Tokat Bugün Vefat Edenler

 

Tokat Planlı Su Kesintileri

kingroyal meritking meritking giriş kingroyal giriş madridbet