Dolar 32,3875 0.2%
Euro 35,1110 -0.04%
Gram Altın 2.325,84 0,23%
Çeyrek Altın 4.235,00 1,03%
Yarım Altın 8.221,00 1,31%
Tam Altın 16.091,52 2,61%
Cumhuriyetimizin 100. yılı kutlu olsun
KADES İLE 8 BİN KADIN KURTARILDI

KADES İLE 8 BİN KADIN KURTARILDI

ABONE OL
06 Aralık 2019, 11:49:56

Tokat Ticaret Borsası ev sahipliğinde Tokat İl Kadın Girişimciler Kurulu İcra Komitesi tarafından 5 Aralık Dünya Kadın Hakları konulu program düzenlendi.

Kadın Destek Uygulaması (KADES), kadınların en büyük kurtarıcısı oldu. Kadına Yönelik Şiddet İzleme Komitesi verilerine göre; Kadın Destek Uygulaması (KADES) indiren kişi sayısının yaklaşık 350 bin, gelen ihbar sayısın 16 bin 51, gelen ihbarda gerçeklik oranının yaklaşık yüzde 50 olduğu kaydedildi. KADES Uygulamasının başladığı 24 Mart 2018 tarihten itibaren tehlike anındaki 8 bin kadının polis müdahalesi ile kurtarıldığı ifade edildi.

Tokat’ta Tokat Ticaret Borsası ev sahipliğinde Dünya Kadın Hakları konulu program organize edildi. Tokat Dedeman Otelde düzenlenen programa Vali Dr. Ozan Balcı, KADEM Tokat İl Temsilcisi Müjgan Arslan, Tokat İl Kadın Girişimciler Kurulu Başkanı Şükriye Balcı ve çok sayıda kadın katıldı.

DÜNYA KADIN HAKLARI GÜNÜ

Programın açılış konuşması Tokat İl Kadın Girişimciler Kurulu Başkanı Şükriye Balcı tarafından yapıldı. Balcı, “5 Aralık Dünya Kadın Hakları Günü Türkiye’de seçme ve seçilme hakkının verildiği ve bu dünyada kutlanmasını sağlayan özel bir gün olarak kabul edilmektedir. 5 Aralık Dünya Kadın Hakları Günü tüm dünyada kadınların daha insanca yaşama isteğini dile getirdikleri bir mücadele ve dayanışma günü olarak kutlanmaktadır. Bu anlamlı gün kadın sorunlarının gündeme getirilmesi ve bu konuda farkındalık ile çözümler bulunması yolunda önemli bir gündür. Çağdaş demokratik ileri bir toplum için kadınlarımızın güçlendirilmeleri etkinlik alanlarının genişletilmesi, eğitim, istihdam, sağlık, siyaset, hukuk ve benzeri alanlarda eşit fırsatlar ve olanaklardan yararlanmalarının sağlanması büyük önem taşımaktadır. Kadınların kendi hakları uğrundaki mücadeleleri daha eşitlikçi bir toplum yaratılmasını sağlamakta ve buna bağlı olarak da toplumun bütün açısından demokratik bir anlam taşımaktadır. Türk Kadını kendi ayakları üzerinde duran bir birey olarak dünyanın pek çok ülkesindeki kadınlardan önce seçme ve seçilme hakkına sahip oldu. Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk öncülüğünde bu hakkı elde etmiştir. Analarımız bacılarımız hayatımızın yarısı hatta çok daha fazla değerlerimizi ifade eden kadınlarımızın Dünya Kadın Hakları Gününü kutluyorum.” Dedi.

DİKKAT!  Yarınlar

KADININ TÜRK TOPLUMUNDA BÜYÜK ROLÜ VAR

Sonrasında Vali Dr. Ozan Balcı konuşma yaptı. Vali Balcı, “Kadın ailenin temelidir. Aile de toplumun temelidir. Ülkemizde kadınlara bir sürü hak çoğu ülkeden daha önce verilmiştir. Kadınlar toplumsal ekonomik yaşamın her alanında da önemli adımlar atmakta, atmaya da devam etmekte. Türkiye Cumhuriyeti kurulduğunda 13 milyonluk bir ülke, savaştan yeni çıkmış, erkeklerin büyük kısmı cephelerde şehit olmuş, yokluk ve sıkıntı içerisinde bir ülke. Şimdi bakıldığı zaman 82 milyonluk dev bir ülke. İletişim, ulaşım, tarım, eğitim, sağlıkta bir sürü aşama kaydettik. Burada bizim insanımızın kadını ile erkeği ile bir araya getirdiği bir emek, alın teri var.  Türkiye’nin büyümesinde gelişmesinde kadınlarımızın büyük rolü var, bunu görmezlikten gelemeyiz. Okuyan çocuklara baktığımız zaman yarısı kızlar, iş hayatında aktif anlamda yüzde 30 civarında kadın çalışan var, muhtemelen birkaç yıl sonra bu yüzde 60 oranına çıkacak. Türkiye’nin önünün çok açık olduğuna inanıyorum bunun en önemli sebebi kadınlar çünkü kadınlar dev bir ordu gibi Türkiye’nin nimetlerinden yararlanarak okuyup, yazarak belki beş yıl içerisinde daha hızlı adım atacaklar. Buna ben yürekten inanıyorum. Bayanlar her zaman çalışıyorlar, bazıları evde, bazıları dışarıda, bazıları ikisinde bir arada çalışıyor. Kadınların aklından, zekâsından, yeteneklerinden yararlanmayan toplumlar, devletler vücudunun yarısı felç olan insana benzerler. Türk toplumunda kadınların aklından zekâsından yeteneklerinden yararlanmaya eğilimi daha çok artmakta, daha da artacak inşallah. Dolayısıyla Türkiye’nin büyümesine üretimine gelişmesine çok anlamlı katkılar sağlayacaklar. İlin Valisi olarak şunu ifade etmek isterim, kadınları önemsiyorum, onların aklını, zekalarını, yetenek ve yetilerini, iş yapma isteklerini önemsiyorum. Yaptıkları iyi doğru ve güzel işlerde onlara desteklemekten büyük mutluluk duyarım.” şeklinde konuştu.

DİKKAT!  TOKAT’IN GÜVENLİĞİ KONUŞULDU

KADINLAR İÇİN KOOPERATİF KURULACAK

Vali Balcı, “Yöresel ürünler ve el sanatlarında çok başarılı olan çalışkan bayanlar var. Sanayi Bakanlığına proje sunduk. Kadınları kooperatifleştireceğiz, üretim bazlı 50 tane kooperatif kuracağız. Hedefimiz 2 bin tane bayanı üretime katmak. Tokat’ın ürünlerinin pazarlanması, marka ve tasarım anlamında onlara katkı sağlayacağız. Projemizi de sunduk, kabul edilecek. İlin valisi olarak kendilerine desteğimin tam olduğunu ifade etmek istiyorum.” Dedi.

SUNUM YAPILDI

Programda Psikolog Gülbin Irmak, Tokat Barosu Kadın ve Çocuk Hakları Komisyonu Sorumlu Yönetim Kurulu Üyesi Avukat Gül Sümeyya Ağar, Tokat Barosu Kadın ve Çocuk Hakları Komisyon Üyesi Avukat Esra Sezginer sunum yaptı.

ŞİDDET TÜRLERİ

Psikolog Gülbin Irmak kadın cinayetleri ile ilgili bilgiler verdi. Şiddet türlerini anlatan Irmak, itaat etmesini sağlamak için korkutma, ileride yapacaklarını söyleyerek tehdit etme, kişisel mallarına ve sahip olduğu eşyalara zarar verme, bağırma, sürekli sinirlenme, verdiği kararlara güvenmeme, kendisi olmasa bir hiç olduğunu söyleme, aşırı sahiplenme, aile ve arkadaşları ile görüşmesini engellemenin psikolojik şiddet olduğunu söyledi. Irmak Türkiye’de kadınların yüzde 14’ünün en az bir kez istemediği zamanlarda cinsel ilişkiye zorlandığını ifade etti.

TOPLUMSAL CİNSİYET EŞİTLİĞİ

Tokat Barosu Kadın ve Çocuk Hakları Komisyonu Sorumlu Yönetim Kurulu Üyesi Avukat Gül Sümeyya Ağar toplumsal cinsiyet eşitliği ile ilgili bilgiler verdi.

TÜRKİYE’DE KADINLARIN YASAL KAZANIMLARI

Sonrasında konuşma yapan Tokat Barosu Kadın ve Çocuk Hakları Komisyon Üyesi Avukat Esra Sezginer Türkiye’de kadınların yasal kazanımlarını anlattı. Sezginer, “5237 sayılı Türk Ceza Kanunu 01.06.2005 tarihinde yürürlüğe girmiştir. Kadın erkek eşitliği gözetilerek hazırlanan Yeni Türk Ceza Kanununda kadının mağdur olduğu bir suç topluma karşı işlenen suçlar kapsamından çıkarılıp, kişilere karşı işlenen suçlar kapsamına alınarak cezaları ağırlaştırılmıştır.

DİKKAT!  ŞEHİT OĞULA SON VEDA

Yeni düzenleme cinsel özgürlüğe karşı suçlarda gerek fail ve gerekse de mağdur açısından kadın-erkek ayrımını kaldırmıştır ve cinsel saldırı terimini benimsemiştir. Bakire-bakire olmayan, evli-evli olmayan gibi kadınlar arasında çeşitli ayrımlar yapan ve cezai yaptırımları bu ayrımlar doğrultusunda düzenleyen maddeler değiştirildi. Kadınların mücadelesi ile evlilik içi tecavüz de şikayete bağlı olarak, kanundaki cinsel saldırı suçu kapsamında yerini bulmuştur. Cinsel saldırı suçunun failinin suçun zarar göreni ile evlenmesinde verilen ceza ertelenmesi kaldırılmıştır. Töre ve kan gütme saikiyle işlenen cinayetler “insan öldürme suçunun nitelikli hali olarak” kabul edilmiştir. Kadına yönelik erkek şiddetine karşı yasal düzenlemeler getirilmiştir. Kasten yaralama fiili eşe karşı işlendiğinde şikayet olsun veya olmasın yargılama yapılır.” ifadelerini kullandı.

Subscribe
Bildir
guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
View all comments

Tokat Nöbetçi Noterler

 

Tokat Nöbetçi Eczaneler

 

Tokat Bugün Vefat Edenler

 

Tokat Planlı Su Kesintileri