Ejder Meyvesi, tropikal bir meyve türüdür ve çoğunlukla Güney Amerika, Asya ve Meksika’da yetiştirilir. Parlak pembe kabuğu ve yeşil pulları ile dikkat çeken bu meyve, içindeki beyaz veya kırmızı etli bölümleriyle lezzetli ve besleyicidir. Tadı, ananas, muz ve karpuz karışımına benzer ve tatlı bir aromaya sahiptir. Ejder meyvesi, doğal antioksidan ve C vitamini kaynağıdır ve bağışıklık sistemini güçlendirmeye yardımcı olur.
Ejder meyvesi, çiğ olarak tüketilebildiği gibi, smoothie, reçel ve tatlılarda da kullanılabilir. Meyvenin etli kısmı, küçük siyah tohumlarıyla birlikte yenir ve lezzetli bir deneyim sunar. Ejder meyvesi fiyatı, mevsimine ve tedarikçiye göre değişmektedir. Ancak sağlıklı beslenmenin önemli bir parçası olan bu meyveyi tüketmenin avantajları, fiyatına değer.
Ejder Meyvesi Nedir?
Pitaya olarak da bilinen ejder meyvesi, tatlı ve gevrek lezzeti olan güzel bir tropikal meyvedir. Ülkemizde ejderha meyvesi de denilen bu meyvenin geldiği bitki Hylocereus cinsine ait bir kaktüs türüdür. Başlangıçta Güneydoğu Asya ve Latin Amerika’da popüler olan ejder meyvesi artık tüm dünyada yetiştirilmekte ve tüketilmektedir. Pembemsi kırmızı derisi ve açık yeşil pulları ile göz korkutucu görünse de bu sıra dışı meyveyi hazırlamak ve tüketmek oldukça kolaydır. Ejder meyvesini meyve salatalarınıza ekleyerek afiyetle yiyebilir, lezzetli içecekler ve tatlılar yapmak için kullanabilirsiniz. Ejder meyvesi tek başına bile harika, sağlıklı bir atıştırmalıktır.
Ejder meyvesi, kivi ve armut karışımı gibi bir tada sahiptir. Bu meyveyi ilk kestiğinizde, beyaz eti ve minik siyah tohumları nedeniyle gözünüze biraz farklı görünebilir. Bu tropik meyvenin sağlığa birçok faydası vardır ve işte bu yüzden bu meyveyi günlük olarak beslenme düzeninize eklemeniz size birçok fayda sağlar.
Ejder meyvesini satın almadan önce nazikçe sıkmalı ve meyveyi nazikçe sıktığınızda çok yumuşak olmamasına özen göstermelisiniz. Çürük veya kuru yaprakları olan meyvelerden kaçınmanız gerekir. Meyvenin üzerine bastığınızda çok sert geliyorsa, yemeden önce birkaç gün olgunlaşmasına izin verebilirsiniz. Meyveyi hazırlamak için dörde bölün. Ya kabuğunu soyun ya da eti bir kaşık veya dondurma kepçesiyle çıkarın. Kabuğu yemeyin.
Ejder meyvesi tek başına lezzetli olsa da meyve salatalarına, smoothie’lere ve tatlılara eklenmesi damak lezzeti açısından oldukça keyiflidir. Ejder meyvesi birçok tarifte kivi yerine de kullanılabilir ve ayrıca çilek, mango, kivi, ananas ve papaya ile iyi gider. Kesilmiş ejder meyvesini hemen tüketmeyecekseniz, buzdolabında hava geçirmez bir kapta 1 güne kadar saklayabilirsiniz ve saklarken taze kalması için üstüne limon suyu serpebilirsiniz.
Ejder meyvesi, C vitamini, betalainler ve karotenoidler gibi güçlü antioksidanlar içerir ve tüm bu antioksidanlar insan sağlığı için faydalıdır. Yapılan araştırmalar, antioksidan oranları yüksek besinlerin kalp hastalığı, kanser, diyabet ve artrit gibi kronik hastalıkları önlemeye yardımcı olabileceğini düşündürmektedir.
Ejder meyvesinin faydaları genel olarak şöyledir:
Ejder meyvesi yemek genellikle zararlı veya riskli değildir. Ancak nadir de olsa bazı insanlarda alerjik reaksiyonlar ortaya çıkabilir. Ejder meyvesine alerjiniz olup olmadığını bilmiyorsanız, meyveden küçük bir dilim yiyerek alerjinizin olup olmadığını öğrenebilirsiniz. Çok fazla