Down sendromu, bir kişinin doğumundan önceki gelişim sürecinde oluşan kromozom anomalisidir. Bu sorun, genellikle 21. kromozomdan ekstra bir kopya nedeniyle oluşur ve bunun sonucunda bireyin zihinsel ve fiziksel gelişimi etkilenir.
Down sendromu belirtileri arasında düşük kas tonusu, karakteristik yüz özellikleri, gecikmiş dil gelişimi, hafıza problemleri, kısa boy, kalp hastalıkları ve sinir sistemi sorunları yer alır.
Down sendromu nedenleri tam olarak bilinmese de, anne ve babanın yaşları, genetik faktörler ve çevresel etmenlerin rol oynadığı düşünülmektedir. Bu nedenlerden dolayı, Down sendromu herhangi bir ailede meydana gelebilir.
Down sendromu tedavisi mümkün değilken, erken müdahale, özel eğitim, terapi ve sağlık sorunlarına yönelik tedavilerle ilerlemeyi yavaşlatmak ve yaşam kalitesini artırmak mümkündür.
Bu nedenle, Down sendromlu insanların topluma entegrasyonu ve hayatın her alanında kabul görmesi sağlanarak desteklenmeleri önemlidir.
Down Sendromu Nedir ve Nedenleri
Down sendromu, genetik bir hastalıktır ve insanların 21. kromozomun fazladan tam veya kısmi bir kopyasına sahip olmalarından kaynaklanır. Down sendromlu bireyler arasında hastalığın şiddeti farklılık göstermekle birlikte, yaşam boyu zihinsel engellilik ve gelişimsel gecikmeleri tetikler. Genetik olarak kaynaklı bu bozukluk çocuklarda en sık görülen kromozomal bozukluklardan biridir ve öğrenme güçlüklerinin de en önemli sebeplerinden biridir. Buna ek olarak, Down sendromu kalp ve gastrointestinal (mide-bağırs