Dolar 32,5038 0.08%
Euro 34,7826 -0.12%
Gram Altın 2.496,86 0,50%
Çeyrek Altın 4.346,00 0,18%
Yarım Altın 8.852,00 -0,38%
Tam Altın 17.058,76 0,22%
Cumhuriyetimizin 100. yılı kutlu olsun
CANIM ÖĞRETMENLERİM

CANIM ÖĞRETMENLERİM

ABONE OL
26 Kasım 2019, 09:21:45

Cumhuriyet,  yirmi beş yaşındaydı. Ben doğdum. Otuz yaşını geçince Cumhuriyet,  ben okul çağına geldim.

Okul çağına gelene kadar okulumuzda eğitmen vardı. Eğitmenler, askerde okuma yazma öğrenenlerden köy okullarına gönderilmiş eğitimcilerdi.

İki ağabeyim eğitmende okuyordu. Akşam olunca evin ortasına sofra tahtası konur. Tahtanın ortasına camı temizlenmiş, Gazı doldurulmuş lamba yerleştirilirdi.   Ağabeylerimle ben tahtanın etrafını kapattığımız için, direkteki lam balığa ikinci lamba yakılırdı. Ben henüz okula gitmiyordum.  Ağabeylerimin yaptıklarına bakarak şekiller çizer, yazılar yazardım. Yazdıklarımı- yaptıklarımı  annem ve babam görünce sevinirler, bana da birer aferin verirlerdi.

Eğitmende okuyan ağabeylerim, üçüncü sınıf bitince bir belge alıyordu. Buna  “üçüncü sınıf diploması ” denirdi. İki ağabeyim üçüncü sınıf diplomasını aldılar.  Bende okula gitme yaşına geldim. Sabırsızlıkla okulun açılmasını bekliyordum.

1955 yılı sonbaharında okula bir misafir geldi. Uzun boylu, şık giyimli, başı açık, saçları çok güzel taranmış kravatlı, kravatın yarıdan aşağısını iliklenmiş ceketi kapatmıştı.

Okul olarak kullanılan kerpiç bina bizim evin önündeydi. Bir gurup çocuk yanına gittik.  Bize çok sevecen davranıyordu.   “Ben öğretmenim. Dedi. Biz eğitmeni biliyoruz ama öğretmen nedir duymadık.

Okul açıldı. Öğretmen beni de okula yazdı (kayıt etti).

Her geçen gün durum aydınlanıyor.

Ben ve benim yaşımda olanlar birinci sınıfa, eğitmenin üçüncü sınıfa kadar okuttuğu ağabeylerimiz de dördüncü sınıfta okula başladık.  En başarılı öğretmenler o yıllarda yetişiyordu.  Ancak bunlar yurdun ihtiyacını karşılayacak miktarda değildi.

Benim öğretmenim Şöhrettin Şenyurt’tu.

Birinci sınıftan dördüncü sınıfa kadar beni okuttu. Okumaya devam ederken, Ben birinci sınıfa,  üçten diploma almış olanları da dördüncü sınıfa yazdı.

Ağabeylerime beşinci sınıf diploması verdi.

O diplomayla köyümden ayrılıp işe girenler çok oldu. Bu öğretmenimden sonra, Mustafa Musul ve Satılmış sönmez öğretmenlerim beni orta okula hazırladı.  Beşinci sınıf diplomamı aldım.

DİKKAT!  BEN ADAMI YAZARIM

Ondan sonra çeşitli okullarda eşitli hocalarım beni hayata hazırladılar.  Tüm öğretmenlerimi saygıyla anıyorum. Yaşayanlara uzun ömürler, hakka yürümüş olanlara rahmet diliyorum.

24- Kasım -2019

Subscribe
Bildir
guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
View all comments

Tokat Nöbetçi Noterler

 

Tokat Nöbetçi Eczaneler

 

Tokat Bugün Vefat Edenler

 

Tokat Planlı Su Kesintileri

kingroyal meritking meritking giriş kingroyal giriş madridbet