18 Eylül 2019 - 304 Okunma
Ülke tarihinde önemli bir yer tutan ve Selçuklu Devletinden günümüze uzanan ahilik geleneğinin ülkemizde hayat bulmaya devam ettiğini belirten Durmaz, bu geleneğin özellikle Anadolu’nun mayası olan dayanışma, kardeşlik ve iyi ahlakı simgelediğini ifade etti.
Durmaz konuyla ilgili yaptığı açıklamada, “Günümüzde ahlaki değerlerde meydana gelen bozulmaya rağmen kendi kültürümüz kendi tarihimiz, bizler için birer pusula olmaya devam ediyor. Ahilik, bir meslek etiği olduğu kadar bir kardeşleşme, dayanışma geleneğidir. Zorlu şartlar altında bu toprağın insanlarının ayakta kalmak için yarattıkları bu kültür, bir miras olarak geleceğe de taşınmalıdır.” dedi.
GEÇMİŞİN MİRASI
Açıklamasının devamında ahilik kültürünün sadece ekonomik bir birlik olmaktan öte hem disiplini hem de kültür temeliyle devlet yapısını da etkilediğini ifade eden Durmaz, “Geçmişin mirası olan ve Anadolu kültürünün biçimlenmesinde başat rol oynayan bu değerimizi sadece bir haftaya sığdırarak kutlamaktan öteye geçmeliyiz. Bu gelenek, eğitim sistemimizden ekonomiye kadar birçok alanda bugün de bizlere ışık tutabilir. Ahilik teşkilatı kurucusu Ahi Evran Veli’nin dayanışmaya, paylaşıma ve ticaret ahlakına dayanan ilkelerinin bugünün insanına anlatacağı çok şey vardır.” ifadelerini kullandı.
AHİLER, BİRBİRİNİN KARDEŞİDİR
Durmaz, “Ahi demek kardeş olmak demektir, bir esnaf kardeşleşmesi olarak başlayan bu kültürel adım, Anadolu’nun önemli mayalarından biri olmuştur. Ahiler, birbirinin kardeşidir. Bu kardeşlik paylaşmayı, yardımlaşmayı ve dayanışmayı şart koşar. Cömertlik, temizlik ve dürüstlük gibi insani vasıfları bünyesinde toplar. Bu güzellikleri esas alan esnaf ve sanatkârlarımızın, Ahilik Haftası’nı en içten dileklerimle kutluyorum.” diyerek açıklamasını tamamladı.