Dolar 18,7800 0.36%
Euro 20,1575 1.2%
Gram Altın 1.209,54 -0,31%
Çeyrek Altın 2.022,00 -0,79%
Yarım Altın 4.043,00 -0,81%
Tam Altın 8.026,23 -0,17%
5 YILDA 500 BİN KOYUN PROJESİ YOĞUN İLGİ GÖRDÜ

5 YILDA 500 BİN KOYUN PROJESİ YOĞUN İLGİ GÖRDÜ

ABONE OL
27 Ağustos 2020, 11:55:42

Tokat Valisi Dr. Ozan Balcı 5 Yılda 500.000 Koyun “Köyümde Yaşamak İçin Bir Sürü Nedenim Var” Projesi kapsamında Yayladalı Köyü Yaylasında projeden faydalanan yetiştiriciler ve alınan koyunlarını yerinde inceledi.

Tokat İl Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından yapılan açıklamada, ilimizin ülkede küçükbaş hayvan yetiştiriciliğinin yoğun olarak yapıldığı yerlerden birisi olduğu kaydedildi. Tokat genelinde 301532 koyun ve 76687 keçi olmak üzere toplam 378219 küçükbaş hayvan bulunduğu belirtildi. Tokat’ın Karadeniz illeri arasında küçükbaş hayvan sayısı anlamında 1.sırada bulunduğu, ülke küçükbaş varlığının yaklaşık %0,8 sine sahip olduğu ifade edildi.

Yapılan açıklamada, “Sürü sayısı ortalama 150  başın üzerine çıkacak, ıslah proje sayısı artacak ve buna bağlı olarak destekleme miktarları artacak, ırk ıslahı ile ilimiz öncelik Karadeniz Bölgesi olmak üzere ilerleyen yıllarda Ülkemizde Akkaraman, Karayaka ırkında ve Kıl keçisinde gen merkezi haline gelecek,” denildi.  Mera ıslah çalışmaları ile kapasitenin artırılacağı belirtilerek, “Sürü ortalamasının 100 baş ve üzeri olması ile Sürü Yöneticisi İstihdam Desteği alan çiftçi sayısı artacak. Sürdürülebilir hayvancılık için önemli bir adım atılmış olacak, kamu, özel, vatandaş işbirliği sağlanacak.” İfadelerine yer verildi.

KÜÇÜKBAŞ HAYVAN YETİŞTİRİCİLİĞİ YAYGINLAŞTIRILIYOR

Açıklamanın devamında şu bilgiler yer aldı:

“Amacımız 2023 Tokat Vizyonu çerçevesinde Tarım Tokat projesi kapsamında Küçükbaş Yetiştiriciliğinin yaygınlaştırılması, kırsal gelir kaynaklarının artırılması, Köyden kente göçün önlenmesi amacıyla Sözleşmeli Küçükbaş Üretim Modeli temelinde hazırlanan Projemiz, İlimizin küçükbaş hayvancılığın yapıldığı/yapılabileceği tüm köylerde uygulanacaktır. Projeye dahil olacak çiftçilere Ziraat Bankası tarafından 100.000 TL ipoteksiz, teminatsız, öz kaynaksız kredi kullandıracak ve bu krediler 1 yıl ödemesiz 4 yıl 0 faizli olarak eşit taksit de geri ödenecektir. Proje kapsamında kredisi onaylanan çiftçi hayvanlarını istediği işletmeden kendi seçecek, satın alacak ve hayvanlar uygun görülürse ödeme banka tarafından satın aldığı kişiye ödenecektir. Proje kapsamında Kayseri Şeker ve Tarım Kredi Kooperatifi projedeki erkek hayvanlara kesim garantisi vermektedir. Yine uygun fiyatla yem desteği sağlanacaktır. Proje kapsamında olan hayvanların ücretsiz aşı ve paraziter ilaçları İl Özel İdaresince karşılanacaktır.

Hedeflerimiz;

1- İlimizdeki sürü büyüklüğü ortalaması 150 başın üzerine çıkartmak

2- İlimizin koyun sayısı yılda 100.000 baş artırmak (% 25 artış)

3-Dişi hayvan kesimi önlemek

4- Proje uygulama alanlarında mera ıslah çalışmaları yapmak, meraların kullanılması ile işletmelerin kaba yem ihtiyaçları karşılamak

5-Proje kapsamında bulunan tüm işletmelerde Tokat Valiliği desteği yonca, korunga, fiğ vb. yem bitkileri tohumu desteği ile kaliteli kaba yem ihtiyacı giderilerek yem maliyetleri düşürmek.

6- Sürü ortalamasının 100 baş ve üzeri olması ile sürü yöneticisi istihdam desteği alan çiftçi sayısı artırmak. Böylece üreticiler sosyal güvenceye kavuşacak.

7- Proje kapsamında üretilen erkek hayvanlara kesim garantisi, dişi hayvanlara da sonraki projelerde alım desteği verilerek sürdürülebilir hayvancılığı sağlamak

8-Proje kapsamında bulunan tüm işletmelerde tokat valiliği desteği ile aşılama, küpeleme, paraziter mücadele çalışmaları ücretsiz olarak yapmak böylece salgın hayvan hastalıkları önlemek.

9-Proje materyalleri başta ilimiz ve bölgemiz ıslah sürülerinden sağlanarak yerel üreticilerimizin gelir seviyesi artırmak, yerel üretim teşvik edilerek ülke ekonomisine katkıda bulunmak böylece ithalatı önlenecek.

10-Et kalitesi ve lezzeti anlamında ülkemizin en değerli 2. koyun eti olan karayaka ırkının üretimi artırmak, tüketicilerin damak tadına uygun kaliteli ve ucuz ete ulaşmaları sağlanarak ülkemizin kırmızı et açığının kapatılmasına katkıda bulunmak.

11-Çiftçilerimiz ipoteksiz, teminatsız, öz kaynaksız ve aracısız düşük faizli tarımsal kredi kullanımı sağlanarak çiftçilerimizin hayvancılık yapması teşvik etmek.

12-Proje kapsamında tüm hayvanlar TARSİM tarafından sigortalı olacağı için sigortalı hayvan sayısı artacak ve üreticilerimizin sigortalı üretim bilinci artırmak.

13- Yöresel ırklarımız olan Karayaka, Akkaraman ve Karagül ırkları korunarak ilimizde Irk ıslahı ile ilimiz öncelikli olarak Karadeniz Bölgesi olmak üzere ilerleyen yıllarda Ülkemizde Akkaraman, Karayaka, Karagül koyun ırkları ve Kıl keçisinde gen merkezi haline getirmek.

14-Proje kapsamında tüm işletmelere hayvan bakım, besleme, hastalıklar konusunda eğitim verilerek çiftçilerimizin eğitim düzeyi yükseltmek.

5 yilda 500 bin koyun
Subscribe
Bildir
guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
View all comments