38°C
12 September 2024
Haberler

2025 Süt Parası (Emzirme Ödeneği) Ne Kadar ve Nasıl Alınır?

  • Ağustos 31, 2024
  • 6 min read

Bir diğer adı emzirme ödeneği olan ve Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından ödenen süt parası nasıl alınır süt parasını kimler alabilir? Başvuru şartları nelerdir hemen inceleyin.

Bu içerikte ebeveynlerin merak ettiği süt parası ne kadar? Süt parası ne zaman yatar, başvuru şartları ve kimlere ödeneceği gibi sorularına cevaplar vereceğiz. Süt parası ile doğum parası sık sık karıştırılmaktadır. Bu yazımızda emzirme ödeneği olarak bilinen ve sadece bir defaya mahsus yatırılan süt parasından bahsedeceğiz.

Çalışan ve çalışmayan anneler aynı zamanda doğum parası olarak da bilinen ve çocuk sayısına göre değişkenlik gösteren bir devlet yardımından faydalanmaktadır. Bunun için 2023 yılına ait doğum parası makalemizi okuyabilirsiniz.

Süt Parası Nedir Kimler Alabilir?

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığının çalışmaları sonucunda Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından verilen ve emzirme ödeneği olarak da bilinen süt parası sigortalı çalışan anneye verilen bir ödenektir.

Bu parayı alabilmek için sadece doğum yapan annenin çalışıyor olması gerekmez. Emzirme ödeneğini alabilmenin şartlarını şöyle sıralayabiliriz;

  1. Doğum yapan annenin çalışıyor olması,
  2. Çalışmayan doğum yapan anneler için eşinin sigortalı olarak çalışması,
  3. Devlet memuru olması bu kişilere kurumu tarafından ödeme yapılır.
  4. 4A ve 4B’li çalışanlarda emzirme ödeneğinden faydalanmaktadır.

Emzirme Ödeneği (Süt Parası) Başvurusu Nereden Yapılmaktadır?

Süt parası için başvuru yapmak adına özel bir kurum ve kuruluşa gitmeye gerek yoktur. Bu bakımdan süt parası başvurusu nereden yapılır gibi bir soru anlamsızdır. Peki bu para nasıl hesabıma aktarılacak diye merak ediyorsanız; doğumu gerçekleştirdiğiniz hastane doğum belgelerini SGK’ya iletir ve sizde paranın durumunu e-devlet üzerinden takip edebilirsiniz.

Hastanede doğum yapılmaması halinde ise belgelerinizi kendinizin SGK’ya teslim etmesi gerekmektedir. Süt parası (emzirme ödeneği) almak için gerekli olan evraklar ise;

  1. Bebeğin kimlik bilgileri,
  2. Doğum belgesi,
  3. Annenin kimlik belgesidir.
DİKKAT!  Zonguldak Seçim Sonuçları 2023

Süt Parası Almanın Şartları Nelerdir?

Yukarıda kısaca bahsettiğimiz süt parası şartlarını detaylandırmak gerekmektedir. Çünkü bazı şartların eksik olması durumunda kişiler bu emzirme ödeneğini alamamaktadır.

Süt parası almanın şartlarını detaylı bir şekilde sıralarsak;

  1. 4A’lı bir şekilde çalışanlar için bebeğin doğum tarihinden önceki 1 yıl içerisinde minimum 120 gün boyunca kesintisiz bir şekilde sigortasının yatırılmış olması,
  2. Esnaflar yani 4B’li çalışanlar içinde bu şart geçerlidir. Ayrıca esnafların prim borcu ve GSS borcununda bu parayı alabilmek için olmaması gerekiyor.
  3. Esnafın borcu olması halinde emzirme ödeneği hesaplarına yatırılmaz.
  4. Bebeğin hayatta olması da aranan şartlar arasındadır.

Süt parası için başvuru yapmaya hazırlanan ebeveynler için dikkat edilecek bir diğer husus da SGK’lı çalışanlar için işten ayrılma durumunda işi bırakma tarihinden itibaren 300 gün içerisinde bebekleri dünyaya gelirse süt parası ödeneğinden yararlanabildikleridir.

Süt Parası Kaç Ay Verilir ve Ne Kadar?

Anne ve babalar doğum gerçekleştikten sonra 5 yıl içerisinde bu parayı PTT hesaplarından alabilir ya da başvuru yapabilirler. 5 yılı geçmiş doğumlarda süt parası yani emzirme ödeneğinin alınması gibi bir durum söz konusu değildir.

Bu ödenek ‘doğum parası’ gibi her ay maaş gibi yatan bir devlet yardımı değildir. Doğumdan sonra sadece bir defaya mahsus yatırılmaktadır. Bu ve buna benzer soruları Alo 170 hattını arayarak bilgi edinebilirsiniz.

Ödemeler annenin Ziraat Bankası hesabı varsa oraya yoksa da PTT’ye yatırılmaktadır. Sür parası sorgulama ekranı yoktur. Ancak e-devlet üzerinden başvurunun tamamlanıp tamamlanmadığını kontrol edebilirsiniz. Eğer başvurunuz gerçekleşmişse 2 ay içerisinde paranız hesabınıza yatacaktır.

Süt parası her ayın 8. ile 14. günleri arasında PTT hesaplarına yatırılmaktadır. Sizde bebeğin doğumundan 1 ay sonra bu parayı çekmek için bu günler arasında PTT şubelerine gitmelisiniz. Bu günlerin haricinde şubelerden emzirme ödeneğini çekemeyebilirsiniz.

DİKKAT!  ÇÖP KONTEYNERLERİNE MOBİL DEZENFEKTE

Emzirme ödeneği 2023 yılında 232 liradan 316 TL’ye yükselmiştir.

Doğum Parası İle Süt Parası Arasındaki Farklar

  1. Doğum parası çalışan çalışmayan bütün annelere verilen paradır.
  2. Doğum parası her çocuk için farklılıklar göstermektedir.
  3. Süt parası sadece doğumdan sonra bir defaya mahsus yatırılan bir devlet desteğidir.
  4. Doğum parası için Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı’na başvuru yapmanız gerekmektedir.

Süt parası hakkındaki bu bilgileri edindikten sonra doğum parası makalemizi mutlaka okumalısınız.

Doğum yapan anneler ayrıca doğum parası da alabilirler. Detaylı bilgi için doğum parası nasıl alınır yazısına göz atabilirsiniz.

Hayal Gücünüzü Besleyin: Benzer Konulardaki Bağlantıları İnceleyin

About Author

Tokat Haber

Subscribe
Bildir
guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
View all comments
Gelecek Şimdi Fiyatio Blog Fiyatio Nöbetçi Technodoc Market Fiyatları Siyasi Görüş İçerikle SRT TV ALP TV Tekno Haber Oku Haber Saygı Olay TV Kent 52 TV Kanal Ege TV Serhat TV En İyi Televizyon En İyi Ekran Kartı En İyi Güneş Kremi En İyi Cep Telefonu Fal Yorumları İyi Sio Sanal Ofis SEO Ajans Saç Ekimi Hizmeti Acil Fizik Tedavi Technosfer Technosfer News Tokat Gazetesi Safa TV Tokat'ta Bugün Tokat Vefat Edenler Erbaa Vefat Edenler
kingroyal meritking meritking giriş kingroyal giriş madridbet