Sağlık Bakanı Dr. Recep Akdağ dün Tokat ilimizdeydi. Turhal ilçemizde il sınırında Tokat protokolü ve Ak Parti İl Teşkilatları ve milletvekilleri ile vatandaşlarımızın karşıladığı Bakan Akdağ Turhal ilçemizdeki ziyaretleri sonrası saat 14.00 sularında Tokat merkeze geldi.
Sağlık Bakanı Dr. Recep Akdağ’ın Tokat merkezdeki ilk ziyareti Tokat Valiliği oldu. Valilik hizmet binası önündeki protokolle tokalaşan Bakan Akdağ polis merasim mangasını selamlaması sonrası Tokat Valiliği Ziyaret Defteri’ni günün anısına yazıp, imzaladı. Tokat Valisi Şerif Yılmaz ve Milletvekilleri ile birlikte hatıra fotoğrafı çektirdi.
VALİ ŞERİF YILMAZ:
“SAĞLIK ALANINDA
CİDDİ YENİLİKLER OLDU”
Sağlık Bakanı Dr. Recep Akdağ’ın Valilik makamındaki açıklaması öncesi Vali Şerif Yılmaz kısa bir selamlama konuşması ile ilimize ziyaretinden ötürü teşekkürlerini sundu. “Sayın Bakanım Tokat’a hoş geldiniz, şeref verdiniz. Yağmurlu bir günde bereket olur inşallah gelişiniz. Sağlık açısından da halkımızın mutluluğu açısından da iyiliklere vesile olur. 2004 yılında Tokat’ta yaptığınız değerlendirme toplantısından sonra 2010 yılında ilimizde bir toplantı daha yapacağız. O süreç içerisinde Tokat’ta sağlık alanında çok büyük ve gözle görülebilir, vatandaşımızın rahatça hissedebildiği, çok ciddi değişiklikler oldu. Ben katkılarınızdan dolayı zatialinize ve tüm emeği geçenlere, huzurlarınızda Tokat halkı adına teşekkür ediyorum. Şükranlarımızı arz ediyorum. Bu gelişinizin de yeni sağlık hizmetlerinde yeni müjdeleri insanlarımız sizin ağzınızdan duyacaktır.” Dedi.
BAKAN AKDAĞ:
“TOKAT SAĞLIKTAN
PAYINI ALDI”
Sağlık Bakanı Dr. Recep Akdağ da konuşmasına bütün Tokat halkına saygılarını ve hürmetlerini, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın selamlarını ileterek başladı. Erzurumlu olmasından hareketle Erzurum’dan Tokat’a çokça vatandaşımızın geldiğini hatırlattı. Tokat’ın gözbebeği bir şehir olduğundan bahsetti. Son yıllarda çok ciddi gelişmeler olduğunu söyledi. Sağlık açısından da Tokat’ın payını ziyadesi ile aldığını vurguladı.
2004 yılındaki ziyaretten sonra milletvekili ve teşkilatlardaki değerlendirmeden sonra büyük bir hastanenin yapılması gerektiğine karar verdiklerini hatırlatan Sağlık Bakanı Akdağ özetle şunları söyledi:
“Şuanda 70 bin metre kara kapalı alanı olan, 500 yataklı bir hastanemizi hamdolsun inşa etmiş durumdayız. 2007’de başlattığımız inşaatı 2 senede bitirdik. Şimdi bunun yanına 200 yataklı bir ilave blok yapıyoruz. Tokat’ın ihtiyaçlarının büyük bölümünü orada çözmüş olacağız. Yine bildiğiniz gibi ilave binalar yapmıştık. Prefabrik binalar, diş hastanesi ve eski hastanenin yanına yeni bina yaptık. Turhal’da, Erbaa’da yaptığımız binalar var. Önümüzdeki 1, 2 sene içinde Tokat’ın ilçelerinde hastanesi yenilenmemiş hiçbir yer inşallah kalmayacak. Tokat merkezdeki hastanemizi de inşallah yaz mevsimine açmış olacağız. Malzeme alımı olacak. Bu sene aile hekimliğine geçeceğiz Tokat’ta. Sağlıkta Dönüşüm Programı ile Türkiye son 7 yılda bütün dünya ülkelerine örnek olan, Dünya Sağlık Örgütü’nün örnek gösterdiği büyük ve kapsamlı bir dönüşümü gerçekleştirmiş durumdadır. Tabi yapacak başka işlerimiz var. Bu dönüşümün tamamlanması için benim hesaplarıma göre aşağı yukarı 3 yıla daha ihtiyaç var. Gerçi hayat devam ediyor, hiçbir zaman yenilenme bitmez. Ama 10 senenin sonunda yapısal değişiklikler ümit ediyorum ki Türkiye’de tamamen gerçekleşmiş olacaktır. Bu programın özelliği insana hizmetin esas alınmasıdır.”
Sağlık Bakanı Akdağ açıklamasını tamamlaması sonrası basın mensuplarının sorularına yanıt verdi. Gazetemizden Fatih Kılıç’ın sorusu ilimizdeki doktor, sağlık memur eksikliğine yönelik oldu. Genel soru karşısında Bakan Akdağ’ın yanıtı şu şekilde oldu:
BAKAN AKDAĞ:
“TOPLAMDA DOKTOR
EKSİĞİ VAR TÜRKİYE’DE…”
“Şimdi bu ebe açığı ihtiyaç lafı biraz klasik bir laftır, biliyorsunuz. Şuanda Tokat’ta hemşire, ebe ve diğer sağlık memuru itibariyle Tokat’taki sayımız Türkiye ortalamasının çok çok üstünde. Pratisyen doktor açısından da yine üzerinde. Uzman doktor açısından da ortalamalara yakın. Tabiî ki bir gözümüzü öbür gözümüzden bütün memlekette ayırmıyoruz. Dolayısıyla Türkiye’deki asıl mesele, özellikle doktor açısından asıl mesele toplamda doktor sayımızın eksik olmasıdır. Yani Türkiye’de 110 bin civarında doktor var, bizim hesaplamalarımıza göre 200 bin doktora ihtiyaç var. Geçmişteki politikalar çok yanlış uygulandı. Doktor sayılarının artırılması yerine, tersine azaltılması gerektiğini söyleyenler oldu maalesef, yıllarca da buna inanıldı bizim çevrede, üniversite çevresinde. Tabip örgütlerinde, hatta siyasetçi arkadaşlarımızdan bunları iddia edenler oldu. Ama şimdi Türkiye’de kimse bunu söylemiyor. Tıp Fakültelerine daha fazla sayıda öğrenci alınmaya başladı. Hemşirelik okullarına daha fazla sayıda hemşire alınmaya başladı. Ama takdir edersiniz ki bir doktorun yetişmesi 8-10 seneyi alıyor. İnşallah elimizden geldiği kadar mevcut insan kaynağını dengeli bir şekilde vatandaşımızı ayırmadan bütün vatan sathına yaymaya çalışacağız, Tokat da elbet bundan nasibini alacak.”
Bakan Akdağ basın mensuplarının diğer sorularına da yanıt verdi ve sonrasında Tokat Valisi Şerif Yılmaz’ın Tokat hatırası olarak hediyesini kabul etti.